איך גורמים לעסק להתפתח לכיוונים נכונים?, איך מבליטים את היתרונות שלך על פני המתחרים?, איך מצליחים להביא את העסק לרווחה כלכלית?, איך מצליחים לגייס עובדים בצורה הטובה ביותר שתפיק את התפוקה המיטבית?
שאלות אלו ודומות להן עולות לכל מנהל חברה, בין אם הוא יזם שמתחיל לחשוב על הקמת חברה ובין אם מדובר בעסק שמעוניין בהתפתחות כלשהיא, או שעובר קשיים ושינויים כאלה ואחרים. עסק צריך תמיד להיות במגמת צמיחה, אחרת הוא עלול להישאר במקום או גרוע מיזה – ללכת אחורה.
אז איך מצליחים לנהל חברה מצליחה ורווחית? כבסיס להכל צריך שתהיה תוכנית מסודרת שאיתה הולכים מההתחלה, ממש טרום הקמת העסק. לתוכנית הזו קוראים תוכנית עסקית.

מהי תוכנית עסקית ואיך יוצרים אותה?
תוכנית עסקית היא למעשה מסמך ניהולי שמאגד בתוכו את המצב הנוכחי של העסק ומה הראייה העתידית לגביו, בנוסף, תצוין בה גם המטרה אליה שואפים, והיעדים בדרך להשיגם. התכנית העסקית תכיל בין השאר את הפעולות שיש לבצע על מנת להגיע למטרות וליעדים.
תוכנית עסקית נעשית בצורה מקצועית, יש שעושים אותה באופן עצמאי, ויש שפונים למומחה בתחום הלא הוא ייעוץ עסקי שמבין ובקיא בעולם העסקי, הניהולי והפיננסי, ובשיתוף פעולה לכתוב יחד תוכנית בצורה מסודרת.
כתיבת תוכנית עסקית צריכה להיעשות בהתאמה לתחום כמובן, ישנן תוכניות עסקיות עבור תחומים שונים, כגון: חברות אבטחה, חברות בתחום המשפטים, חברות פיננסיות וכדומה. יועצים עסקיים יודעים לתת את ההכוונה הנדרשת ולהתאים את סוג התכנית לענף אליו שייך העסק.
יש להבדיל בין תוכנית עסקית שיווקית לבין תוכנית עסקית כלכלית פיננסית. כמובן קיים המבנה הרגיל של התוכנית העסקית שאליו מלווים לעתים נספחים, תלוי במטרת העסק. נעמוד על ההבדלים בין השניים.
כתיבת תוכנית עסקית כלכלית פיננסית
כאשר המטרה של העסק היא לפנות למשקיעים לצורך גיוס תקציבים כדאי לצרף תוכנית כלכלית פיננסית. ומדוע בעצם? כאשר יזם רוצה שישקיעו בו הוא צריך להוכיח שלעסק יש פוטנציאל לרווח, ומשום כך הנספח של תכנית עסקית כלכלית פיננסית צריך לדבר על המצב הכלכלי של החברה (במידה ומדובר בעסק קיים) או על התקציב הנדרש (במידה ומדובר בעסק טרום הקמה). כמו כן יש לציין את מצב השוק מבחינה כלכלית, ומה הצפי לגביי עלויות הקמה ותפעול, ומהצד השני של המתרס – מה הצפי להכנסות.
כתיבת תוכנית עסקית שיווקית:
בנספח זה יש לפרט את כלל הפעולות השיווקיות הנצרכות אותן יש לבצע על מנת לעמוד ביעדים ובזמנים אותם הגדרנו קודם לכן. הנספח השיווקי יכלול את החוזקות והחולשות של המוצר ו\או השירות, דרכי ההפצה, עלויות וכדומה. כמו כן יכלול את הדרך בה ישווקו, וזאת כמובן בהתאם לקהלי היעד, לשוק ולמתחרים. חשוב להגדיר לוח זמנים מדויק ליעדים אותם רוצים למלא, לוח הזמנים צריך להתבסס על המכירות הצפויות להיות בשנה הקרובה ועל הפעולות השיווקיות שהולכות להתבצע. לוח הזמנים מסייע לתכנון התקציב עבור פעולות הפרסום, יחסי ציבור והשיווק.
טיפים לכתיבת תוכנית עסקית מוצלחת, ממש על קצה המזלג:
- אומרים שתמונה שווה אלף מילים ולא סתם. מראה עמוד השער צריך להיות ברמה גבוהה. נכון שזה נשמע קצת מצחיק, אבל מדובר בדבר הראשון שהמשקיע רואה בעסק שלכם, ממש כמו כרטיס הביקור שלכם. הניחו שמשקיעים רואים הרבה מאוד יזמים, ושומעים על מספר לא קטן של תוכניות עסקיות, לפעמים הרושם הראשוני הוא זה שקובע, ומדוע שיבחר דווקא בכם?. אם הפנים של התוכנית העסקית משווקים בצורה הנכונה, זה נתון שבהחלט יכול לגרום למשקיע להמשיך ולקרוא את התוכנית כולה. ובכך למעשה הגדלתם את הסיכויים לקבל את מבוקשכם. מלבד יופיו של השער יש לציין פרטים נוספים חשובים כגון: שם החברה, תאריך הקמה, איש קשר, מספר העותק ופרטי יצירת קשר.
- כמו בכל עבודה אקדמית טובה, יש צורך בתוכן עניינים מסודר ומדויק שיסייע לקוראים להבין בנוחות ובפשטות באיזה עמוד ניתן למצוא כל דבר ללא סיבוכים מיותרים.
- יש לכתוב תמצית מנהלים שלמעשה כשמה כן היא, מתמצתת את הנאמר בתכנית. תמצית זו צריכה להיות מספיק אטרקטיבית כך שתמשוך את הקוראים בה לקרוא את התכנית כולה. אורכה מומלץ שיהיה בין עמוד אחד לשניים.
- חזון החברה צריך להיות ממוקד וברור ולכלול את המטרות והיעדים של העסק.
ניתן לראות שכתיבת תוכנית עסקית היא פעולה נצרכת עבור כל עסק, בין אם בשלבי טרום הקמה ובין לעסק בשלבי התפתחות ושינויים. יועץ עסקי יודע לפעול לתוכנית עסקית מוצלחת.
המאמר נכתב ע”י חברת MINDED המספקת שירות ייעוץ לעסקים וזכיינים.